Le Monde | Parijs

Na enkele jaren van afwezigheid is Maurizio Cattelan, het Italiaanse enfant terrible van de kunstwereld, terug met een tentoonstelling in Parijs. Gaat dat zien.

Hij is over de hele wereld bekend en zijn reputatie van provocerend kunstenaar vol zwarte humor is al ruimschoots gevestigd, maar toch heeft de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan nooit eerder een eigen expositie in Frankrijk gehad. Zijn werk is wel te zien geweest bij de galeriehouder die hem vertegenwoordigt, Emmanuel Perotin, en een paar keer in een tentoonstelling van de collectie-François Pinault. Maar dit is voor het eerst dat er in een Frans museum een speciaal aan hem gewijde tentoonstelling plaatsvindt.

Waarom dat zo is, is niet duidelijk, als er al een reden voor bestaat. Wel duidelijk is dat het museum Monnaie de Paris op weg is een van de interessantste plekken van de stad te worden. Na het duo Raymond Hains-Bertrand Lavier, maakt nu Cattelan zich meester van dit in 1775 gebouwde herenhuis, van de voorgevel, de grote trap en de salons met hun houtsnijwerk en spiegels. Hij maakt op een mooie en tegelijk brutale manier gebruik van de architectuur van het gebouw, zowel buiten als binnen.

Cattelan heeft vaker figuren van jonge mensen in een stad opgehangen