VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op radio, televisie en internet.

Uit Afrika

In reisserie De trek onderzoekt Bram Vermeulen de migratie binnen Afrika en die naar Europa.

In de vierdelige VPRO-reisserie De trek doorkruist correspondent Bram Vermeulen het Afrikaanse 
continent en treft hij in Zuid-Afrika, Nigeria, Niger en Senegal de hoofdrolspelers die in ons debat over migratie zelden of nooit aan het woord komen: de mensensmokkelaars, drenkelingen, gedeporteerden en ook de Afrikaanse buitenlanderhaters.

‘Het debat over migratie gaat vooral over ons: onze angsten, onze tranen,’ licht Vermeulen toe. ‘We spreken wel heel veel óver migranten, maar zelden mét.’ In de afgelopen jaren waagden vele duizenden Afrikanen de oversteek naar Europa – waarbij overigens niet mag worden vergeten dat de migratie bínnen Afrika nog veel omvangrijker is. In De trek wordt nagegaan wie die vluchtelingen zijn, hoe een vlucht naar Europa precies in zijn werk gaat, wat het vertrek voor de achterblijvers betekent, waarom migranten uit vrije wil de verdrinkingsdood riskeren, wat er met hen gebeurt als ze Nederland zijn uitgezet, 
en ook of Afrika xenofobe populisten als Trump en 
Wilders kent.

In de eerste aflevering, ‘De smokkelaar’, reist Vermeulen naar de smokkelhoofdstad 
van West-Afrika: Agadez in Niger, al eeuwenlang 
het kruispunt van de Sahel, de laatste stop voor migranten op weg naar Libië. De mensensmokkel verloopt hier via een strikte dienstregeling, die iedereen kent: migranten, smokkelaars, politie en leger. Juist nu de Europese Unie hun activiteiten aan banden probeert te leggen, vertellen de smokkelaars op camera openlijk over hun doen en laten. 


(Maarten van Bracht)

De trek
Zondag 6 november, NPO 2, 20.15-21.05 uur