Il Sore 24 Ore | Milaan

Ook de roemruchte voetbalclub AC Milan – waar ooit Gullit, Van Basten en Rijkaard speelden – is sinds kort in Chinese handen. En daar zal het niet bij blijven.

De recente overname van AC Milan door de Chinezen is geen op zichzelf staande actie van een groep particuliere investeerders, maar maakt deel uit van een zeer duidelijke strategie van de regering in Beijing, die achter alle grensoverschrijdende fusie- en overnameactiviteiten zit. Eenzelfde modus operandi wordt ook toegepast bij de talloze overnames van westerse bedrijven door Chinese organisaties.

Wie heeft er geïnvesteerd in AC Milan, Inter, Nice, Atletico Madrid, Aston Villa, Manchester City? Meneer Li, Suning, of Wanda misschien? In elk geval was de echte koper steeds ‘China Inc.’, dat als één man opereert, met toestemming van Beijing. Zo had men in het geval van AC Milan eerst te maken met meneer Bee, daarna met meneer Fosun, vervolgens met een Chinees consortium onder leiding van [de Italiaanse zakenmannen] Nicholas Gancikoff en Salvatore Galatioto, en ten slotte verscheen in de negentigste minuut nog het duo Li-Li (Li Han en Li Yonghong) ten tonele.

Op het eerste gezicht lijkt het alsof er steeds een andere koper is, maar nee: alleen de pionnen zijn veranderd