Myanmar Times | Rangoon

Het onlinekaartspel Shan Koe Mee, verwant aan poker, werd in korte tijd razend populair in Myanmar. Maar omdat gokken om geld in het land verboden is, moest de ontwikkelaar wel eerst een eigen virtuele munt creëren. En door het ontbreken van wetgeving liggen piraten op de loer.

Het bedrijf van U Aye Maung Maung Kyi, geboren in Myanmar, heet Studio AMK. Zes jaar geleden, in 2010, was het nog gevestigd in Singapore. Toen had Maung Maung Kyi vooral zakelijke klanten, zoals de Nationale Raad voor de Kunst van Singapore, waarvoor hij websites ontwierp en die hij van software voorzag. Maar zijn hart lag toen al – en nog steeds – bij het gamen. Zelf was hij een fanatiek pokerspeler, en daarom bedacht hij een onlinekaartspel met een Birmese inslag.

‘We hebben onze eigen pokervariant,’ zegt U Aye Maung Maung Kyi, ‘die niet overeenkomt met de internationale regels.’ In Myanmar speelt men een pokerspel dat meestal Shan wordt genoemd, naar de streek waar het voor het eerst zou zijn gespeeld. De winnaar is degene die kaarten overhoudt die het dichtst bij de 8 en de 9 zitten. Een gelijkspel is niet mogelijk.

Maung Maung Kyi bracht in 2012 een onlineversie uit van dit spel, dat hij Shan Koe Mee noemde. Het is volgens hem de eerste onlinegame voor meerdere spelers in Myanmar. Het werd goed ontvangen in een land waar op dat moment nog maar een klein deel van de bevolking een smartphone bezat. Twee jaar later, tegen het eind van 2014, had het spel meer dan een miljoen gebruikers.

‘Het kostte twee jaar om een miljoen spelers aan de eerste versie te krijgen. Ik hoop dat ik deze keer binnen een jaar twee miljoen gebruikers heb’