360 Magazine | Amsterdam

Een succesvol experiment met een anticonceptiepil voor mannen heeft het debat over de pil opnieuw doen oplaaien.

JA

Een experiment met een anticonceptiemiddel voor mannen is even effectief gebleken als de pil voor vrouwen. Toch zijn de proeven gestaakt vanwege bijwerkingen als depressie, verlaagd libido en acne. Vreemd, want de vrouwenpil heeft net zulke bijwerkingen, al kan die soms juist acne genezen. Andere bijwerkingen van de vrouwenpil zijn misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten, angstaanvallen, gewichtstoename en soms een afname van het libido.

In haar boek Sweetening the Pill wijst Holly Grigg-Spall erop dat mannen geen vruchtbaarheidscyclus hebben, terwijl vrouwen elke maand maar zes dagen vruchtbaar zijn. Vrouwen nemen veel verantwoordelijkheid op zich voor die zes dagen, terwijl het voortdurende risico niet van hun eitjes komt maar van het altijd werkzame sperma. Juist omdat hormonale anticonceptiemiddelen bijwerkingen hebben, die van persoon tot persoon verschillen, zou een deugdelijk anticonceptiemiddel voor mannen een goed idee zijn.

Als de ene partner de bijwerkingen onverdraaglijk vindt, kan de ander iets slikken. Als de ene partner lange tijd een hormonaal anticonceptiemiddel heeft ingenomen, kan die de andere partner vragen het over te nemen. Een mannenpil zou het idee van gedeelde verantwoordelijkheid bevorderen. En in het geval van seks en voortplanting is dat nog steeds hoognodig.

Ik weet zeker dat veel mannen graag een hormonaal anticonceptiemiddel zouden slikken. Maar de markt is gewoon te weinig geïnteresseerd