360 Magazine | Amsterdam

Welkom bij deze 360 Reader,

Gevraagd waarom hij niet over Irak schreef, zei Amerikaanse schrijver Tom Wolfe ooit dat hij het seksleven van jongeren – waarover hij net een roman had geschreven – misschien wel belangrijker vond dan Irak.

Over die uitspraak kun je, zeker met de kennis van nu, natuurlijk twisten. Maar het is een feit dat de politieke actualiteit vaak de neiging heeft om tijdlozere, maar niet minder relevante onderwerpen te overschaduwen. Daarom beginnen we deze Reader nu eens niet met een dossier over Trump, Macron of Poetin, maar over een onderwerp dat Tom Wolfe evenzeer zou aanspreken: meertaligheid.

Nog niet zo lang geleden werd het tweetalig opvoeden van kinderen door wetenschappers stellig afgeraden. Tweetalige kinderen zouden onzeker zijn, minder intelligent, en zelfs een gespleten persoonlijkheid kunnen ontwikkelen.

Tegenwoordig zit de wetenschap op exact de tegenovergestelde lijn. Tweetalige kinderen zijn volgens de onderzoekers die geciteerd worden in ons dossier juist slimmer, socialer en gezonder. Ook op latere leeftijd hebben meertaligen een streepje voor. Bedrijven zijn dol op werknemers die Spaans, Chinees of Engels spreken. En daarbij doet het er vaak niet eens toe of je de taal tot in de puntjes beheerst.

Ook heel rustgevend: de webvideo over drie Ierse profsurfers die – het gemakkelijke geld en de vervuilende vliegreizen beu – besloten bioboer te worden

Het openingsverhaal van het dossier komt uit het Londense online tijdschrift Mosaic, dat zich toelegt op artikelen over biologie, gezondheid en geneeskunde. Hoe gevarieerd je over die onderwerpen kunt schrijven, blijkt uit het tweede verhaal dat we uit het magazine selecteerden. Freelancer Samira Shackle maakte een huiveringwekkende, maar ook hartverwarmende reportage over een groep ambulancechauffeurs in de levensgevaarlijke Pakistaanse stad Karachi.

Voor wie geen zin heeft in al die hectiek, is er een voorproefje uit het laatste boek van de Franse schrijver/reiziger Sylvain Tesson. Hij besloot na een zwaar ongeval een voettocht door ongerept Frankrijk te maken. Ook heel rustgevend: de webvideo over drie Ierse profsurfers die – het gemakkelijke geld en de vervuilende vliegreizen beu – besloten bioboer te worden. Het filmpje komt van de onvolprezen website The Perennial Plate, die korte video’s maakt over ‘duurzaam en avontuurlijk eten’.

Tegen de tijd dat u die allemaal gezien heeft, zijn wij weer terug met een papieren editie.

Auteur: Han Ceelen
ceelen@360international.nl

Beeld: Een bord in een dorpje in Gladyszow, Polen, in het Pools en Oekraïens. – © Getty