360 Magazine | Amsterdam

Welkom bij deze 360 Reader,

Gevraagd waarom hij niet over Irak schreef, zei Amerikaanse schrijver Tom Wolfe ooit dat hij het seksleven van jongeren – waarover hij net een roman had geschreven – misschien wel belangrijker vond dan Irak.

Over die uitspraak kun je, zeker met de kennis van nu, natuurlijk twisten. Maar het is een feit dat de politieke actualiteit vaak de neiging heeft om tijdlozere, maar niet minder relevante onderwerpen te overschaduwen. Daarom beginnen we deze Reader nu eens niet met een dossier over Trump, Macron of Poetin, maar over een onderwerp dat Tom Wolfe evenzeer zou aanspreken: meertaligheid.

Nog niet zo lang geleden werd het tweetalig opvoeden van kinderen door wetenschappers stellig afgeraden. Tweetalige kinderen zouden onzeker zijn, minder intelligent, en zelfs een gespleten persoonlijkheid kunnen ontwikkelen.

Tegenwoordig zit de wetenschap op exact de tegenovergestelde lijn. Tweetalige kinderen zijn volgens de onderzoekers die geciteerd worden in ons dossier juist slimmer, socialer en gezonder. Ook op latere leeftijd hebben meertaligen een streepje voor. Bedrijven zijn dol op werknemers die Spaans, Chinees of Engels spreken. En daarbij doet het er vaak niet eens toe of je de taal tot in de puntjes beheerst.

Ook heel rustgevend: de webvideo over drie Ierse profsurfers die – het gemakkelijke geld en de vervuilende vliegreizen beu – besloten bioboer te worden