Indianexpress.com

De radicale hindoebeweging RSS beweert baby’s te kunnen creëren die groter, slimmer en lichter van huidskleur zijn. Moeders hoeven alleen een aantal voedings- en gedragsregels te volgen.

Drie maanden ‘shuddhikaran’ [reiniging] voor beide partners, geslachtsgemeenschap volgens astrologische berekeningen, volledige seksuele onthouding tijdens de zwangerschap en strenge voedings- en gedragsregels. Volgens het Garbh Vigyan Sanskar-programma van Arogya Bharati, de gezondheidsorganisatie die is gelieerd aan de radicale hindoebeweging RSS, moet een vrouw zich aan deze regels houden om een uttam santati, een perfecte baby ‘op maat’, te baren.

In een gesprek met The Sunday Express vertelden hooggeplaatste medewerkers dat het ambitieuze programma tien jaar geleden in de westelijke deelstaat Gurajat werd gelanceerd en sinds 2015 ook in andere delen van India is geïntroduceerd. Op dit moment zijn er tien centra in de deelstaten Gujarat en Madyhya Pradesh, en de opening van klinieken in Uttar Pradesh en West-Bengalen staat op de agenda. Door het hele land, zowel in kleinere steden als in grote steden als Delhi, Kolkata en Moembai, worden lezingen en voorlichtingsgesprekken georganiseerd. Het programma zou tot dusver al 450 ‘natuurlijke designerbaby’s’ hebben opgeleverd.

‘We streven een sterk India na. Het is de bedoeling dat er in 2020 duizenden baby’s op deze manier zijn verwekt,’ zegt dr. Karishma Mohandas Narwani, landelijk voorzitter van het project en directeur en medeoprichter van een van de centra waar echtparen de behandeling kunnen volgen. ‘In 2020 moet iedere deelstaat zijn eigen kliniek hebben.’

Volgens de woordvoerders van Arogya Bharati is hun programma geïnspireerd op het naoorlogse Duitsland, ‘dat dankzij ayurvedische methoden in twintig jaar tijd uit de as wist te herrijzen.’

‘Ons doel is een sterk nageslacht. Dat Hitler toevallig hetzelfde propageerde wil niet zeggen dat het verkeerd is’