Sahelien.com | Bamako

In de Malinese hoofdstad Bamako zijn illegale speelautomaten razend populair. De belangrijkste klanten: tieners.

‘Elke keer als ik hier heb gespeeld heeft het apparaat mijn geld opgegeten!’ De elfjarige Imrana is een van de vele tieners in Bamako die verslaafd zijn aan illegale speelzaaltjes. Op blote voeten staat de jongen met een paar vriendjes te wachten voor een kleine loods met drie speelautomaten. We bevinden ons aan het uiteinde van het busstation van Sogoniko, Wijk VI van het district Bamako.

Hier komen elke morgen tientallen kinderen proberen hun muntjes te vermenigvuldigen. ‘Ik kan hier komen met honderd CFA-frank [0,15 euro] en vertrekken met zeshonderd of zelfs duizend CFA-frank, maar evengoed kan ik alles verspelen wat ik heb,’ zegt een andere jongen, die zich een weg tussen zijn vriendjes door probeert te banen. De meesten hebben hun geld al in hun hand en staan ongeduldig te wachten tot ze het in een van de drie speelautomaten kunnen stoppen.

Sadio (37) heeft de leiding over het speelzaaltje. Hij probeert de tieners zo goed en zo kwaad als het gaat in toom te houden. Binnen enkele secondes telt hij het aantal gegadigden. Hij nodigt de eerste drie uit om binnen te komen, onder wie Imrana.

Twee minuten later komt Imrana weer naar buiten en gaat op een bakstenen muurtje zitten, op enige afstand van de anderen. De bezorgdheid is van zijn gezicht af te lezen. Volgens Sadio heeft hij vijfhonderd CFA-frank verloren. De jongen, gekleed in een kaki-overall, blijft een paar minuten met gebogen hoofd zitten voordat hij badend in het angstzweet opstaat. Hij gaat weg.

Ondanks het verbod van de regering staan er nog steeds mobiele gokapparaten in de steden. – © Malinet