Hakai Magazine | Victoria, BC

Al zolang mensen de zeeën bevaren, gaan er verhalen over reuzengolven die vanuit het niets opduiken. Onderzoekers hebben hun bestaan nu ook wetenschappelijk bevestigd.

Zeelui staan bekend om hun sterke verhalen, maar niet alle zeemansverhalen zijn overdreven. Verhalen over reusachtige golven die zomaar uit het niets kwamen, blijken op feiten te berusten. Er doen al zolang mensen de zeeën bevaren verhalen de ronde over dodelijke monstergolven, maar pas heel recent is het wetenschappers gelukt om hun bestaan te bevestigen. Wel is het nog lastig om te verklaren hoe zulke monstergolven ontstaan.

Niet alle grote golven zijn monstergolven. Volgens de definitie is een monstergolf een golf die minimaal tweemaal zo hoog is als de golven eromheen. Monstergolven kun je dus zowel op kalme zee als tijdens een storm tegenkomen. Maar natuurlijk is zo’n monstergolf te midden van tien meter hoge andere golven veel gevaarlijker dan een op een kalm deinende zee.

Monstergolven zijn zeldzaam en onvoorspelbaar en daardoor zijn ze lastig te bestuderen. Tot nu toen was het onderzoek naar het fenomeen vooral theoretisch, of het vond plaats in het laboratorium. Nu zijn onderzoekers echter ook met sensoren de zee op gegaan en hebben daar de hoogte van ruim 2 miljoen golven gemeten. Het doel was uit te vinden onder welke oceanische omstandigheden deze reusachtige golven precies ontstaan.