Boston Globe | Boston

Op de Amerikaanse arbeidsmarkt zijn tweetaligen – vooral zij die Chinees of Spaans spreken – steeds meer in trek.

Personeel gezocht: mensen die meerdere talen spreken.

Tussen 2010 en 2016 is in heel Amerika het aantal online-advertenties voor tweetalige werknemers meer dan verdubbeld. Er is sprake van een stijging van 162 procent, zo valt te lezen in een nieuw rapport van New American Economy, een samenwerkingsverband van burgemeesters en zakenmensen die zich sterk maken voor een hervorming van immigratiewetgeving. De talen waarnaar een sterk toenemende vraag is: Chinees, Spaans en Arabisch.

De grootste groei tekent zich af bij vacatures voor de betere banen, ook in de financiële en de technische sector, maar er is ook een groot deel van de tweetalige banen waarvoor geen academische opleiding is vereist – denk aan medisch assistenten of medewerkers van de klantenservice.

In Massachusetts is het aantal online-advertenties voor tweetalig personeel tussen 2010 en 2015 toegenomen met 160 procent. De grootste stijging komt betreft de vraag naar Chinees, Spaans en Duits, volgens het rapport. Onderwijs, gezondheidszorg en het verzekeringswezen nemen het merendeel van de vacatures voor hun rekening waarbij expliciet wordt gevraagd naar Chinees- of Spaanstaligen. De vraag naar Duitstaligen komt vooral voor rekening van de farmaceutische industrie en de elektronicabedrijven, die een stevige voet aan de grond hebben in Europa.

Als je bedenkt dat één op de vijf Amerikanen thuis een andere taal spreekt dan Engels, terwijl dat in 1980 nog maar één op de negen was, mag duidelijk zijn dat het aantal mensen dat meerdere talen beheerst, toeneemt