Il Fatto Quotidiano   | Rome  

Op 5 december stemt Italië in een referendum over een grondwetswijziging én over de politieke toekomst van premier Renzi, die heeft beloofd bij een overwinning van het nee-kamp af te treden. De bekende journalist Marco Travaglio maakt zich vooral zorgen over wat er gebeurt mocht Renzi het referendum wél winnen.

Doordat we voortdurend te horen krijgen welke rampen er zullen plaatsvinden als het nee-kamp het referendum wint, zijn we vergeten te bedenken wat er zou kunnen gebeuren als het ja-kamp wint. Een nachtmerriescenario. Matteo Renzi, toch al niet gespeend van eigendunk, zal zich inbeelden dat hij Napoleon is en zich daar ook naar gedragen. Ook omdat er op zijn koppie iets zal komen te staan dat het midden houdt tussen een kroon en een aureool.

De Grondwet, ooit een voorbeeld van beknoptheid en helderheid, zal verworden tot een huishoudelijk reglement, geschreven in het Soemerisch, vol verwijzingen naar artikelen, paragrafen, subparagrafen, cijfers en letters waarvan niemand meer een jota zal snappen. Een totale warboel die zal leiden tot conflicten over competenties en bevoegdheden tussen de verschillende instituten: Kamer versus Senaat, parlement versus regio’s, Staat versus Europese Unie, en vice versa. Als die allemaal voortdurend met elkaar overhoop liggen, zal dat ten goede komen aan de man die alleen aan het roer staat en die, profiterend van de algehele chaos, precies zal kunnen doen wat in zijn straatje te pas komt.

De nieuwe Kamer zal het domein worden van verantwoordelijke, coöperatieve krachten, verenigd rond de Heilige Matteo, redder van Italië, verlosser van Europa en trooster van de bedroefden