Die Presse | Wenen

De Oostenrijkse presidentsverkiezingen, die op 4 december middels een herstemming moeten worden beslist, vertonen grote overeenkomsten met de Amerikaanse, aldus de krant Die Presse.

Hij kon het zonder Jay Z en J.Lo, zei Donald Trump aan het eind van de Amerikaanse verkiezingsstrijd. We do it the old fashioned way. Zoiets had ook Norbert Hofer kunnen zeggen.

Want niet alleen Amerikaanse celebrity’s als rapper Jay Z of zangeres en actrice Jennifer Lopez zetten zich in voor Hillary Clinton, maar vrijwel het gehele establishment en vooral de artistieke elite. Voor Trump zat er weinig anders op dan zich te presenteren als kandidaat van het gewone volk. Zoals Norbert Hofer dat ook in Oostenrijk doet – of doen moet.

Als er één parallel tussen deze beide verkiezingen bestaat, dan is het wel deze: aan de ene kant zijn er kandidaten (Hillary Clinton en Alexander van der Bellen) die door een brede coalitie van het maatschappelijke midden, maar ook van de maatschappelijke elites werden en worden gesteund. Aan de andere kant de buitenstaanders die geen grote namen achter zich hebben en in plaats daarvan verbonden zijn met het ‘gewone volk’.

Deze bijna een jaar oude moeder aller verkiezingsstrijden heeft nogal wat gevergd van de kandidaten