VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

Bolwerk

Een poging om met behulp van acteurs 
de Scientology Church binnen te dringen.

Louis Theroux wilde meer blootleggen van de mysterieuze wereld van de Amerikaanse Scientology Church, maar hij kreeg net als alle andere journalisten en filmmakers geen belet. Daarom liet hij Scientology-boegbeeld Tom Cruise en sekteleider David Miscavige vertolken door acteurs. Hoe zij zich moeten gedragen, leert hij van afvallig Scientology-lid Marty Rathburn. Op die manier wordt inzichtelijk hoe leden van de kerk getraind worden om met tegenstanders en onwillige geloofsgenoten om te gaan.

Terwijl Theroux de film maakt, wordt hij op zijn beurt gefilmd door leden van de kerk. ‘Tot nu toe maakte ik altijd films waarbij ik ervan uitging dat het een positieve ervaring was voor zowel mijzelf als het onderwerp,’ zei Theroux tegen VPRO Cinema. ‘Maar in dit geval wist ik al dat Scientology boos zou worden over de film. De kerk is erg rijk, zoekt meestal de confrontatie en is zelfs wraakzuchtig. Daar ben ik zeker bang voor geweest.’

Inhoudelijk voegt de film van Theroux maar weinig toe aan Going Clear: Scientology and the Prison of Belief van Alex Gibney, de spraakmakende documentaire die vorig jaar door de VPRO werd uitgezonden. Er zijn geen nieuwe onthullingen. We wisten al dat Scientology een wonderlijk geloof is, en Miscavige een gevaarlijke roerganger. De kracht van de film en de nagespeelde scènes is dat we het nu niet alleen weten, maar ook voelen.

(Elja Looijestijn)

Louis Theroux: My Scientology Movie
Donderdag 22 december, NPO 3, 21.00-22.30 uur