Vzglyad   | Moskou

De westerse scenario’s over een eventueel gewapend treffen tussen de Russische strijdkrachten en die van de NAVO nemen toe. De Moskovische site Vzygliad spreekt wat de Russische enclave betreft zelfs van ‘hysterie’.

De regio Kaliningrad, ook wel het ‘Gibraltar van de Oostzee’ genoemd, behoort tot de belangrijkste strategische knooppunten op de wereldkaart. Enerzijds ligt ze ingeklemd tussen NAVO-grondgebied (Polen en Litouwen), anderzijds is elke operatie van de Atlantische Verdragsorganisatie in Noord-Europa verdacht zolang de enclave bestaat.

De Verenigde Staten, Polen en Litouwen nemen eendrachtig aanstoot aan het feit dat Rusland zijn Iskander-raketten in Kaliningrad installeert en zijn militaire aanwezigheid in de regio versterkt. De Amerikaanse generaal buiten dienst Jack Keane luidde kortgeleden de noodklok in de Daily Mirror. Volgens hem zou Rusland van plan zijn de Baltische staten aan te vallen om de nieuwe president Donald Trump uit te dagen. Naast duizenden soldaten zou Rusland militaire installaties en kernkoppen in de regio Kaliningrad hebben gestationeerd.

De Poolse pers lijkt nog meer geneigd om paniek te zaaien