360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

FILM – Koolhoven? Cool!

Vergeet de spaghetti, hier is de Edammer western

De roem van regisseur Martin Koolhoven is de landsgrenzen al ontstegen sinds zijn verfilming van Oorlogswinter. Met Winter in Wartime oogstte hij lof en trok hij de aandacht van de grote filmmaatschappijen. Maar in plaats van toe te happen op de aanbiedingen uit Hollywood, wijdde Koolhoven zich zeven jaar lang aan een eigen project. Het resultaat is nu, drie maanden na de première op het filmfestival van Venetië, te zien in de bioscoop: de thriller-western Brimstone.

Variety vindt het een coole manier om jezelf als merk te lanceren dat de regisseur ervoor koos om in het titelshot van zijn nieuwe film te zetten: ‘Koolhovens Brimstone’, in plaats van de gebruikelijke vorm ‘Brimstone, by Martin Koolhoven’. In werkelijkheid was het allesbehalve een marketingstunt. Koolhovens reden om het zo te doen, heeft hij vorig jaar in de Nederlandse media uitgelegd, was dat er 35 verschillende, internationale financiers bij deze gigantische productie betrokken zijn, met allemaal een eigen meninkje. Daarom hield Koolhoven rekening met de mogelijkheid dat hij in de eindmontage misschien compromissen zou moeten sluiten voor de Amerikaanse markt. In dat geval zou Europa ‘Koolhovens Brimstone’ krijgen en de Amerikanen gewoon ‘Brimstone’.

Nu draait de film dan eindelijk in de Nederlandse theaters, en kunnen we zien of Variety gelijk heeft met de stelling dat hij wordt gekenmerkt door de ‘boude taal van een typische Hollywood-film, met overvloedig eye-candy en extreem geweld’. Maar het is en blijft Hollandse en geen Hollywood cinema, en dat zal Koolhoven weten, als het aan Variety ligt. De enigszins venijnige recensie van Owen Gleiberman betreurt het dat de Hollander niet wilde ingaan op de aanbiedingen uit het Mekka van de filmindustrie. Want in Hollywood zou Koolhoven kunnen leren ‘zijn talent te scheiden van zijn pretenties’. En als hij dat gedaan had was Brimstone misschien niet dit ‘schrille, voortploeterende, serieus bedoelde stuk reli-trash’ geworden.