360 Magazine | Amsterdam

Een Britse rechter gaf onlangs een stervend meisje toestemming om haar lichaam te laten invriezen, in de hoop dat ze in de toekomst weer tot leven kan worden gewekt. Een juiste beslissing?

JA

Het recht om over ons eigen lichaam te beslissen, zolang we daar anderen geen kwaad mee doen, is heilig. Dat recht werd vandaag door een rechter van het hooggerechtshof bevestigd: hij stemde toe in de laatste wens van een stervend veertienjarig Londens meisje om haar lichaam in te laten vriezen. Zij hoopt zo op een dag weer levend te kunnen worden; die hoop stelt haar gerust.

Veel mensen vinden cryonica absurd. Maar het recht om jezelf eraan over te geven is dat geenszins. Het maakt immers weinig uit of je begraven wilt worden in een ijskast of in een graf. Het is een oeroude wens van de mensheid om uit de dood te herrijzen. Hij staat centraal in het christelijk geloof, of die wederopstanding nu in de hemel plaatsvindt, in de hel of op een kerkhof…

Cryonici geloven dat iemands bloed kan worden afgetapt, bewaard en vervangen door antivrieschemicaliën om kristallisatie te voorkomen, zodat de rest van het lichaam intact kan worden bewaard. Stamcellen kunnen al worden geoogst en gestabiliseerd, lichaamsdelen nagemaakt. Het is een onderzoeksveld dat kan leiden tot meer inzicht in onze cellen en de chemie van ons lichaam. Misschien gaat het zelfs ooit lukken om lichaamsdelen te bewaren. Maar het idee dat onze hersencellen kunnen worden uitgezet om daarna weer tot leven te worden gewekt blijft vergezocht. Wie echt voorgoed wil blijven leven, moet kinderen krijgen.

In Amerika, het land van de hoop, liggen naar verluidt honderd lichamen ingevroren klaar om – naar hun voormalige eigenaars hoopten – weer tot leven te worden gewekt