Stern | Hamburg

Nog voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, schreef het weekblad Stern al dat een herverkiezing voor Angela Merkel niet zo makkelijk zou worden als in 2013.

Angela Merkel wil nog een keer kanselier worden. Na elf jaar in functie wil ze proberen Helmut Kohl te evenaren door de zestien jaar vol te maken. ‘Alternativlos’ wordt dat graag genoemd. Wie anders zou het ook moeten doen bij de CDU? ‘Ze is te verslaan,’ klinkt het juichend uit linkse hoek – de vraag is alleen door wie. Dat besluit heeft de SPD voor zich uitgeschoven. Nog groter is de vreugde binnen de AfD. Merkel heeft ten slotte de ‘miljarden verslindende en gevaarlijke immigratiechaos veroorzaakt’. Daarvan wil de partij profiteren, maar afgewacht moet worden in welke mate dat gebeurt. Wél staat vast dat het dit keer moeilijker voor haar zal worden dan in 2013. Haar kandidatuur brengt gevaren met zich mee.

Het gevaar van slijtage

Als Merkel voor vier jaar wordt herkozen, dan zou ze na afloop van die termijn Kohl hebben geëvenaard. Zestien jaar is een lange tijd. Ook Kohl heeft dat uiteindelijk moeten inzien. Aan zijn laatste ambtsperiode hebben veel mensen bepaald geen goede herinnering. Vooral zijn stem voor de invoering van de euro, bewust tegen een meerderheid van het volk, werd hem zwaar aangerekend. Ook Merkel zou zich met een nieuwe ambtstermijn blootstellen aan het gevaar van de slijtage.