360 Magazine | Amsterdam

In deze 360 staat geen nepnieuws, we durven zelfs met de hand op de vlag van de journalistiek te beweren dat alternatieve feiten niet voorkomen in de selectie die wij u elke twee weken voorleggen.

Waarom we daar zo zeker van zijn? Omdat we weten, of beter gezegd, pretenderen te weten waar Abraham de mosterd haalt.

Die hooghartigheid, vaak eigen aan vertegenwoordigers van traditionele instituties, slaat in het huidige sociale temperament dood als bier in een vet glas. Want voor wie de nuance niet interesseert, zijn vraagtekens die door de mainstream media worden gezet in het maatschappelijke debat onderdeel van het Grote Complot tegen de burger. Zij en wij … angstvallig op zoek naar ons.

Misleidende informatie is van alle tijden sinds de journalistiek haar monopolie op de openbare, laten we gemakshalve zeggen betrouwbare berichtgeving heeft verloren. Aan de ondergang van de monarchie werd lang voor de Franse Revolutie gewerkt door ‘krabbelaars’, die aan de lopende band ‘schotschriften’ schreven met als enige doel het in diskrediet brengen van de politieke klasse door wie zij zich geminacht voelden.

Een nieuw en structureel probleem is onder andere dat de democratisering van informatie (en van misinformatie) extremistische bewegingen de kans geeft sterker te worden