The Conversation | Londen

Een paar keer in de miljoen jaar wisselen de magnetische polen van de aarde van plaats. Onderzoekers denken dat het binnen tweeduizend jaar weer zover kan zijn. Wat gebeurt er dan met het leven op aarde

Het aardmagnetisch veld ligt als een onzichtbaar krachtveld om de aarde – het beschermt het leven op aarde tegen schadelijke effecten van de zonnewind door ioniserende deeltjes te weren. Dit veld is voortdurend in beweging. Sterker nog, op onze aarde heeft minstens zevenhonderd keer een omkering van de magnetische polen plaatsgevonden. Wanneer zal de volgende magnetische ompoling zich voordoen, en wat zal dat voor gevolgen hebben voor het leven op aarde?

Tijdens een ompoling zal het magnetische veld niet geheel verdwijnen, maar het zal een zwakkere en complexere vorm aannemen. Wellicht zal het terugzakken tot tien procent van de huidige sterkte en mogelijk zullen de magnetische polen zich verplaatsen naar de evenaar. Ook kunnen zich gelijktijdig meerdere magnetische ‘noord’- en ‘zuid’-polen voordoen.

Het Noorderlicht in IJsland. – © Getty Images