VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

© FANSA

Volksmacht

In Italië moet de Vijfsterrenbeweging 
van Beppe Grillo niets hebben van 
‘oude’ politiek.

Protestbeweging MoVimento 5 Stelle van de komiek en politiek activist Beppe Grillo belooft de kiezer om ‘het volk’ aan de macht te brengen. Grillo vertoont zich niet op de staatstelevisie en mijdt het mediaimperium van Berlusconi. Liever gaat hij de straat op en bestrijdt politieke arrogantie en corruptie via het internet.

MoVimento 5 Stelle won in 2013 de verkiezingen met 25 procent van de stemmen en is met 163 volksvertegenwoordigers de grootste partij in Italië. Maar hoe moesten die parlementariërs hun politieke idealen waarmaken? Je kunt immers niet compromisloos én democratisch zijn. Zo weigert Grillo samenwerking met andere partijen, die hij als oud en corrupt beschouwt. Politiek wordt bedreven via zijn blog, waarmee hij zich tot zijn achterban richt. Hij zou graag een referendum over de euro houden. Onlangs wilde Grillo na een digitale stemming onder de achterban zijn eurosceptische fractie in het Europees Parlement laten overstappen naar de eurogezinde liberalen, maar die staken daar een stokje voor.

De documentaire Tutti a Casa – Power to the People? toont de verschuiving in het evenwicht tussen ‘het volk’ en ‘de politieke macht’, een proces dat in heel Europa plaatsvindt. Het vertrouwen in politici is sterk gedaald, populistische partijen zijn in trek. Regisseur Lise B. Pedersen maakte een portret van vier afgevaardigden van M5S tijdens hun strijd voor een drempelloze democratie.

(Maarten van Bracht)