360 Magazine | Amsterdam

In de prestigieuze Saatchi Gallery in Londen is een tentoonstelling te zien over selfies. Website Spiked vindt het een ridicuul idee, maar volgens The Times vallen er wel degelijk interessante parallellen te trekken met grote werken uit de kunstgeschiedenis.

NEE

In een aflevering van Absolutely Fabulous stort Eddie zich op hedendaagse kunst. Trots leidt ze Patsy rond door haar woonkamer, waarin ze onzinnige ‘sculpturen’ van kleerhangers en planken heeft uitgestald. Daar staat ook nog de geopende kist met het lichaam van haar pas overleden vader. Als Eddy die ziet, is ze even van haar stuk. ‘Dat is een lijk, Pats,’ zegt ze. ‘Ja,’ antwoordt die, ‘maar is het kunst?’

Aan die vraag waagden maar weinig mensen zich, toen de Saatchi Gallery onlangs een ‘selfietentoonstelling’ aankondigde. De kunst van nu is zo vaag en alleen te begrijpen voor ingewijden, dat je met Patsy’s vraag misschien wel je artistieke onbenul zou verraden.

Maar zijn de echte artistieke onbenullen niet degenen die denken dat selfies iets in een kunstgalerie te zoeken hebben? Mogen we ons niet boos maken over de miskenning van het ware meesterschap en de verering van het conceptualisme? Op From Selfie to Self-Expression zullen beroemde selfies te zien zijn, zoals die van Barack Obama tijdens de herdenkingsdienst voor Nelson Mandela. Het publiek mag ook selfies insturen. En er komen zelfportretten te hangen van kunstenaars als Velázquez (#BaroqueSpaniard), Rembrandt (#NichtWatchDude), en Van Gogh (#EarChopper).

Het begrip kunst is zo betekenisloos geworden, dat je kunt meevoelen met de schoonmaker in een Italiaans museum die een installatie van lege champagneflessen en slingers aanzag voor afval