Spiked | Londen

Een journalist van de Engelse website Spiked ergert zich dood aan de dubbele standaard van media als Buzzfeed. Steen en been klagen over nepnieuws, maar tegelijk zelf onzinverhalen over Trump naar buiten brengen.

Als er een prijs bestond voor met twee maten meten, zou de Trumpvrezende, Brexit-hatende babbelklasse die met gemak winnen. Deze mensen maken zich nu al maanden druk over ‘nepnieuws’, waarschuwen dat we in een ‘post-waarheid’-tijdperk leven en kijken neer op de gewone man, omdat die in de leugens trapt van elke demagoog die hem een simpeler leven met minder immigranten belooft. En toch hebben diezelfde mensen nu een document gepubliceerd en gedeeld dat totaal ongeverifieerd is, uit onbekende bron komt en vol onbewezen beweringen en onwaarschijnlijke verhalen staat. Maar deze geruchten mag je gewoon verspreiden, want ze zijn gericht tegen Trump en we hebben allemaal de pest aan Trump.

Buzzfeed, het jeugdige, min of meer hippe doorgeefluik van elk liberaal cliché, doet al maanden zorgelijk over de westerse wereld die afglijdt in de ‘post-waarheid’. In december wierp de site het Amerikaanse Congres nog voor de voeten dat het niet optrad tegen ‘nepnieuws’ en niets deed tegen ‘de vele complottheorieën die tijdens de presidentsverkiezingen zo breed waren gedeeld’ en tegen alle ‘desinformatie en propaganda’ over Hillary. En toch publiceerde datzelfde Buzzfeed afgelopen maand iets wat je gerust ‘desinformatie’ of ‘propaganda’ of in ieder geval ‘uiterst ongefundeerde beweringen’ mag noemen: het document waaruit zou blijken dat Trump tot over zijn oren in de Russische contacten zit en prostituees heeft betaald om op een bed te plassen waarin de Obama’s ooit hadden geslapen.

“Doe wat wij zeggen en sloop Amerika voor ons, of anders onthullen we jouw anti-Obama-hoerenpiesfeestje.” Als je dat gelooft, geloof je alles