360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

© Basso Cannarsa / HH

LITERATUUR – De langverwachte

Nieuwe roman van Elif Batuman

Het Amerikaanse literaire wereldje ziet uit naar het tweede boek van Elif Batuman, dat een dezer dagen zal verschijnen. De Nederlandse vertaling volgt, als een van vele, korte tijd later. Batuman werd als dochter van Turkse immigranten geboren in New York en groeide op in New Jersey. Ze studeerde Russische literatuur aan Harvard en Stanford, en werd zeven jaar geleden, toen ze pas 32 was, staff writer bij The New Yorker, het nirvana van de verhalende journalistiek.

Er zijn dus nog geen recensies beschikbaar, maar het is opvallend hoe reikhalzend er wordt uitgekeken naar dit tweede boek, een roman na een debuut in non-fictie. Hoewel, was het non-fictie? De bundel The Possessed: Adventures with Russian Books and the People Who Read Them bevatte haar stukken uit The New Yorker, Harper’s en N+1. Maar The Independent vond dat boek ‘op zijn eerlijkste momenten een autobiografische roman’. En The Telegraph noemde het ‘een van die fluïde, ambigue en genreontstijgende werken die boekverkopers na veel gepieker maar onder “memoires” plaatsen. Het is deels persoonlijke herinnering, deels reisverhaal, deels literaire kritiek.’ De Britse krant vond het boek zelfs zo goed ‘dat je je afvraagt of deze schrijver ooit nog zo iets spectaculairs kan afleveren’.

We weten al dat in de aanstaande roman (De idioot, door Arthur Wevers vertaald voor Atlas Contact) de genregrenzen opnieuw worden opgezocht. Want zoals Batuman in The Possessed al sterk naar het autobiografische neigde, doet ze dat nu opnieuw, vanuit een romanperspectief. De hoofdpersoon, Selin, is studente aan Harvard, net als Batuman eens was. ‘De knipoog naar de titel van Dostojevski is niet per ongeluk, in dit geestige en ontroerende coming-of-ageverhaal van een Harvard-studente, dochter van Turkse immigranten in New Jersey, die na de duizelingwekkende avonturen van haar freshman-jaar afreist naar het platteland van Hongarije om daar Engelse les te geven. Onderweg vindt ze zichzelf, en ze vindt zichzelf uit’, kondigt The Boston Globe aan in zijn lijstje ‘boeken in 2017 waar we ons erg op verheugen’.