360 Magazine | Amsterdam

Op 29 januari werd in een dierentuin in het Chinese Ningbo een man door een tijger gedood nadat hij over de muur van het verblijf was geklommen. De tijger werd afgeschoten. Het drama verdeelt de Chinese pers.

JA

Het was duidelijk dat een tijger niet over de drie meter hoge muur heen kom klimmen. Maar de heer Zhang lukte het.

Er zijn altijd mensen die zich niet aan de regels houden. Ze gaan nooit in de rij staan, want voordringen vinden ze normaal; bij het oversteken kijken ze nooit of het licht op groen of op rood staat, want ze denken dat een auto ze toch niet durft aan te rijden. Ze lachen om rigide mensen die zich wel aan de regels houden en zijn blij dat zij daar te intelligent voor zijn.

Als je spuugt terwijl dat verboden is, kan een nachtwaker dat door de vingers zien; als je door rood rijdt, kan een verkeersagent dat door de vingers zien; maar als je over de muur van zijn verblijf klimt, laat een tijger dat niet over zijn kant gaan…

Ik wil best de nagedachtenis respecteren van iemand die zich moedig heeft ingezet voor een rechtvaardige zaak, om zijn gezin te beschermen of zijn vaderland te verdedigen, maar moet dat ook gelden voor iemand die dood is door zijn eigen stomme schuld?