VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

Condooms tussen het gras

Duitsland is 8000 alleenstaande minderjarige asielzoekers ‘kwijt’.

In Bautzen, in de deelstaat Saksen, raakten extreem-rechtse inwoners vorig jaar slaags met jonge asielzoekers. Deze pubers kunnen niet terug naar Afghanistan zolang daar een oorlog gaande is. Ze gaan niet naar school, niemand houdt een oogje in het zeil. Zo kon het gebeuren dat de zestienjarige Mubarak al maanden onvindbaar is.

Vermiste minderjarige asielzoekers: in Duitsland gaat het om achtduizend geregistreerde gevallen. Hun registratie wordt bemoeilijkt doordat veel kinderen geen of ongeldige papieren hebben. Eenmaal in Duitsland worden jonge asielzoekers nauwelijks begeleid of geïnformeerd. Een deel van hen belandt op straat. Ze vallen ten prooi aan prostitutie, drugshandel en radicalisering.

ARD-verslaggever Natalie Amiri filmde voor Verschwunden in Deutschland met een verborgen camera in een Berlijns stadspark, waar jonge Afghanen seksdeals maken met Duitse mannen. Condooms steken tussen de grassprieten uit.

‘Geen enkel ministerie,’ zegt Amiri, ‘erkent het probleem van minderjarige onbegeleide vluchtelingen die van de radar zijn verdwenen. Zelfs de Berlijnse politie bagatelliseert de kwestie.’

De film volgt het spoor van Mubarak, dat naar Calais leidt. Hij wil de oversteek naar Engeland maken.

(Radha Ramdhan)