The Sunday Times | Londen

Volgens de Ierse commentator Conor Brady zou een verkiezing van Marine Le Pen veel ernstiger zijn voor de EU dan de Brexit.

Frankrijks keuze voor een nieuwe president kan in Ierland minstens zulke verregaande consequenties hebben als het Brexit-referendum in het Verenigd Koninkrijk. 
De Fransen, die geteisterd worden door terrorisme, een futloze economie en een in hoge mate criminele politieke klasse, zijn gedemoraliseerd en ongerust. Experts zijn het erover eens dat Marine Le Pen, leider van het Front National, waarschijnlijk niet in het Elysée zal komen. Weliswaar wordt verwacht dat ze de eerste ronde zal winnen, maar om ook in de tweede ronde te zegevieren heeft ze meer dan 50 procent van de stemmen nodig.

Toch kunnen we niet optimistisch zijn, want de conduitestaat van deskundigen en opiniepeilers is niet al te best, en de verkiezingen zijn pas over een tijdje. De peilingen werden al aan het wankelen gebracht na de onthulling dat de vrouw van François Fillon, de kandidaat van de Republikeinen, jarenlang is betaald uit publieke fondsen voor werk dat ze niet deed.

Zonder het Verenigd Koninkrijk is de Unie simpelweg een kleiner economisch gebied. Zonder Frankrijk zou ze een deel van haar ziel missen