360 Magazine | Amsterdam

Voor het tweede jaar maakt 360 22 pagina’s vrij voor een – onze – selectie uit de shortlist van de European Press Prize, die sinds 2012 bestaat.

Ook deze keer kost het geen enkele moeite de journalistieke producties onderdak te bieden. Kwaliteit was geen lastig criterium, want die stond vrijwel in elke inzending als een paal boven water. Dus vielen verhalen af op praktische gronden als: te lang, we hebben al een soortgelijk verhaal uit andere bron gepubliceerd. Of niet twee verhalen over hetzelfde onderwerp.

De nadruk lag vorig jaar op de ‘toenemende behoefte aan constructieve journalistiek’: houd de feiten in de gaten, maar vertel de lezer vervolgens ook: wat nu? Of een journalist 
die wijsheid ook in pacht heeft en of de berichtgeving over terroristische aanslagen of het vluchtelingenprobleem daar optimistischer van wordt, is nog zeer de vraag. Dit jaar zijn 
de meeste journalisten op de main road van hun vak gebleven, waarheidsvinding, en hebben ze het zoeken naar een discutabele uitweg uit de problemen die zij schetsen, links laten liggen.

Het is van vlees en bloed. Je kan het lezen, maar ook ruiken en voelen