360 Magazine | Amsterdam

Een selectie uit door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland komen.

© Jan Versweyveld

THEATER – Ibsen revisited

Tegenvoeter in het theater

Simon Stone geldt als de artistieke wonderboy from Down Under. ‘Katie Mitchell is de koningin in ballingschap van het Britse toneel, Ivo van Hove is de koning uit Amsterdam. Maar Simon Stone is de Australische kroonprins’, schreef The Guardian over de jonge regisseur die in Nederland eerder de aandacht trok met zijn toneelbewerking van Woody Allens film Husbands and Wives en nu terugkeert met een gastregie bij Toneelgroep Amsterdam.

De kwalificatie ‘Aussie’ klopt niet helemaal. Stones ouders, weliswaar Australiërs, woonden in Zwitserland toen Simon ter wereld kwam. Dat was in 1984. Zijn jeugd bracht hij behalve in Melbourne ook deels in Cambridge door. Na de plotselinge dood van zijn vader keerde hij met zijn moeder terug naar Australië en begroef zich in het werk van Shakespeare. Aanvankelijk leek Simon Stone voorbestemd tot een carrière als acteur. Hij speelde in een aantal tv-series en enkele speelfilms. Op zijn 23ste richtte hij in Sidney een theatergezelschap op. ‘Mijn enige reden om theater te gaan maken was dat ik wilde experimenteren met het werken met acteurs’, zei hij in een interview. ‘Omdat ik zelf had geacteerd, wilde ik weten of ik als regisseur een veiligheidsnet voor de makers kon spannen. Het leek me iets dat ik moest doen op de weg naar het maken van films.’

Dat doel heeft Stone niet uit het oog verloren. Naast zijn carrière als toneelregisseur debuteerde hij in 2013 als regisseur op het witte doek. Eigenlijk zou Cate Blanchett de verfilming van een kort verhaal van Tim Winton voor haar rekening nemen. Maar zij voelde zich toch beter op haar plaats vóór de camera, en gaf de regie in handen van Simon Stone.