Nihon Keizai Shimbun   | Tokio  

De moord op de halfbroer van Kim Jong-un afgelopen februari in Kuala Lumpur heeft tot zware repercussies tegen Noord-Korea geleid.

De diplomatieke krachtmeting tussen Maleisië en Noord-Korea over de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider, op de luchthaven van Kuala Lumpur, is ten einde. Na fel van leer te zijn getrokken is de Maleisische regering uiteindelijk door de knieën gegaan. Maar dat wil niet zeggen dat de zaak geen deining meer veroorzaakt. Een week na de moord op Kim Jong-nam, op 13 februari, heeft de Maleisische regering een aantal maatregelen genomen om Noord-Korea onder druk te zetten: het terugroepen van zijn ambassadeur in Pyongyang, het wegsturen van de Noord-Koreaanse ambassadeur Kang Chol en het opschorten van de toelating van Noord-Koreaanse staatsburgers zonder visum. Noord-Korea van zijn kant heeft geweigerd mee te werken aan het Maleisische politieonderzoek. Pyongyang heeft openlijk kritiek geleverd op de Maleisische autoriteiten, wat premier Najib Razak in het verkeerde keelgat is geschoten.

De confrontatie bereikte een hoogtepunt op 7 maart, toen Noord-Korea Maleisische staatsburgers verbood het land te verlaten. Maleisië reageerde door Noord-Koreaanse staatsburgers die op zijn grondgebied woonden eenzelfde verbod op te leggen. Stevende men af op een breuk in de diplomatieke betrekkingen? Geruchten hierover deden de ronde, maar daarna zijn de gemoederen min of meer gesust.

Nadat zijn staatsburgers waren gegijzeld, een geliefde tactiek van Noord-Korea, is Maleisië uiteindelijk door de knieën gegaan.

De strategie van Pyongyang was hard maar eenvoudig. Het regime gijzelde negen Maleisiërs die zich in de Maleisische ambassade bevonden, en Kuala Lumpur reageerde door meer dan driehonderd Noord-Koreanen te verbieden het land te verlaten. Getalsmatig was Maleisië in het voordeel, maar het leven van de negen Maleisische gijzelaars telde zwaarder voor de regering-Razak dan dat van de driehonderd Noord-Koreanen voor Kim Jong-un.

De diplomatieke crisis kwam ten einde toen de twee landen hun ‘gijzelaars’ vrijlieten en de Maleisische regering het lijk van Kim Jong-nam naar Noord-Korea liet repatriëren. Daarmee verloor Maleisië de mogelijkheid om de moord op te helderen, en het risico is groot dat die voor altijd onopgehelderd zal blijven. Resultaat: de waardigheid van de Maleisische staat is aangetast en de regering van Najib Razak is vernederd.

Noord- Koreaanse arbeiders in een visfabriek in Rajin. – © David Guttenfelder / Getty