The Guardian | Londen

Amsterdam neemt wereldwijd de leiding in de strijd tegen obesitas. Kraanwater in plaats van pakjes sap, goed slapen en een verbod op reclames voor dikmakende energiedrankjes. Uniek is volgens The Guardian dat er eerst geluisterd wordt naar de problemen, en dan pas actie wordt ondernomen.

De stad, die beroemder is om zijn tulpen en fietsen, heeft het hoogste percentage mensen die aan obesitas lijden in Nederland. Een vijfde van de kinderen zijn te zwaar en loopt daarmee in de toekomst risico op gezondheidsproblemen.

Het radicaal en verreikend programma in de strijd tegen overgewicht lijkt succesvol te zijn omdat het tegelijkertijd meerdere doelstellingen nastreeft: het aanmoedigen om in plaats van frisdrank kraanwater te drinken tot naschoolse activiteiten tot de weigering van de stad om evenementen te sponsoren die geld aannemen van Coca-Cola of McDonald’s.

Het programma, dat wordt geleid door een dynamische wethouder [Eric van der Burg], unaniem gesteund door andere wethouders en de gemeenteraad, heeft ervoor gezorgd dat het aantal veel te zware kinderen is afgenomen met twaalf procent. De Bijlmer is berucht, zegt Wilbert Sawat, coördinator en leraar op de lagere school De Achtsprong, en daarom wilde hij daar gaan werken. Dat geldt ook voor andere leraren, zegt hij. ‘Hier kunnen we iets betekenen.’

Dikke kinderen

De school staat midden in een woonwijk van flats die in de jaren zestig als experiment werden gebouwd, met verhoogde wegen zodat mensen rustig konden wandelen en fietsen op straatniveau. Maar de fietspaden zijn leeg. In 1975, toen Suriname onafhankelijk werd, trokken veel Surinamers naar Amsterdam en gingen in goedkope flats wonen. Fietsen maakte geen deel uit van hun cultuur.

De school, die in 2007 behoorde tot de top drie in Amsterdam voor te dikke kinderen, is nu een van de honderd scholen waarop het obesitasprogramma zich richt. Kinderen worden elk jaar gewogen en gemeten. Sommige ouders maakten daar bezwaar tegen, maar nu wordt het normaal gevonden, zegt Sawat. Net zoals kraanwater drinken.

‘Alle kinderen moeten water of melk mee naar school nemen,’ vertelde hij. ‘Geen pakjes sap. Veel ouders waren daar behoorlijk ontdaan over. Ze dachten dat sap gezonder was omdat er fruit in zat en wisten niet dat die pakjes boordevol suiker zitten. Het waren pittige discussie, maar we spraken af dat leerlingen op school water kregen en dan thuis sap mochten drinken. Nu het is normaal geworden – geen probleem meer.’