The Independent   | Londen

John Litchfield, correspondent van The Independent in Frankrijk, overweegt na zijn pensioen Frans staatsburger te worden. Maar wil hij dat nog steeds als Marine Le Pen de verkiezingen wint?

Ik zit met een dilemma. Ik overweeg de Franse nationaliteit aan te vragen. Maar van wat voor land – wat voor Frankrijk – maak ik over een jaar of over vijf jaar dan deel uit?

Na twintig jaar correspondent geweest te zijn voor The Independent in Frankrijk ga ik met enige tegenzin met pensioen. Hoewel ik 67 jaar ben, had ik aan mijn 45 zeer boeiende en zeer aangename jaren in de journalistiek graag nog een paar jaar toegevoegd. Frankrijk is een journalistieke goudmijn: een voortdurende bron van verwondering, fascinatie, frustratie, verandering, tijdeloosheid, intelligentie, stompzinnigheid en schoonheid. Het is de wereld in het klein.

Ik ga met pensioen omdat The Independent ophoudt te bestaan als papieren krant. De titel blijft bestaan als website, waar men meent geen behoefte te hebben aan een eigen correspondent in Frankrijk – of waar dan ook in Europa. Dat zegt iets over de journalistiek in 2017. Dat zegt ook iets over het naar binnen gerichte Engeland van na de Brexit, niet alleen door de zee gescheiden van de rest van Europa, maar nu ook door zijn eigen waanideeën.

Frankrijk spreekt voortdurend het verlangen uit om te veranderen (de theorie), maar verzet zich tegen alle veranderingen (de praktijk)