360 Magazine | Amsterdam

Welkom bij deze Reader, de digitale editie van 360 Magazine.

Omdat wij tegenwoordig net als veel andere media een digital first-beleid voeren, heeft u een van de stukken wellicht al op de digitale kiosk Blendle voorbij zien komen. Rachel Cookes verhaal uit The Guardian over neurowetenschapper Matthew Walker – die stelt dat een gebrek aan slaap kan bijdragen aan ziekten als kanker en alzheimer – was dagenlang trending, verzamelde meer dan 2000 likes en is intussen ons best gelezen stuk van het jaar. Een aanrader dus.

Verder vindt u in deze Reader een dossier over hoe landen omgaan met de onwelgevallige kantjes van hun verleden. In de VS wordt sinds Charlottesville heftig gedebatteerd over de erfenis van het slavernijverleden. Moet je standbeelden als die van de Zuidelijke generaal Robert E. Lee nu weghalen, of juist laten staan? Maar ook in landen als Polen of Israël worstelt men met de zichtbare nagedachtenis aan respectievelijk communisten en extreemrechtse politici.

Française Gabrielle Deydier (150 kilo) werd vanwege haar gewicht gepest en ontslagen, raakte in een depressie, en besloot toen een boek te schrijven over de grossofobie in haar land

Dat ook oude wonden tussen landen vaak langzaam helen, blijkt uit het venijnige stuk uit de Britse Observer over fatshaming in Frankrijk. Française Gabrielle Deydier (150 kilo) werd vanwege haar gewicht gepest en ontslagen, raakte in een depressie, en besloot toen een boek te schrijven over de grossofobie in haar land. Dat werd een bestseller, maar, zoals een insider uit de Franse modewereld elders in deze Reader opmerkt; wie als Franse vrouw te veel afwijkt van maatje 34 zal nog wel even exotisch blijven.

Een laatste tip tot slot. Soms vraag je je af hoe de Chinese pers er over twintig jaar voorstaat. Als het gaat om politiek staan de kranten er nog altijd vol saaie propaganda. Maar bij niet-politieke onderwerpen is er blijkbaar steeds meer mogelijk, getuige het prima onderzoeksverhaal dat we vertaalden over de illegale handel in glimwormen. Het kan bijna niet anders of journalisten die dit soort stukken schrijven, gaan in de toekomst ook politiek kritischer vragen stellen.

Tot in ons volgende papieren nummer.

Auteur: Han Ceelen