Outlook | New Delhi

In India wil de regering dierlijk gelatine in medicijnen vervangen door plantaardig cellulose. Een populaire maatregel in het land van de heilige koe, maar in de medische wereld is er veel scepsis.

Als de regering haar zin krijgt, zullen medicijnen binnenkort geheel vegetarisch worden. Er ligt een voorstel om in pillen met een gelatine-omhulsel de gelatine te vervangen door cellulose.

Gelatine wordt gemaakt uit runderbotten, in India meestal uit botten van buffels. Vóór gebruik wordt de stof volledig ontgift en gezuiverd, maar toch bestaat er een lobby die van deze niet-vegetarische oorsprong een punt maakt. De samenstelling zou de religieuze gevoelens van veel Indiase patiënten kunnen krenken. Het voorgestelde alternatief, cellulose, is van ‘puur vegetarische’ oorsprong.

In maart 2016 deelde de Drug Controller General of India (DCGI) mee dat het een voorstel had ontvangen om gelatinecapsules voortaan te vervangen door capsules van hydroxypropyl methylcellulose (HPMC), ofwel cellulose. Het bericht veroorzaakte paniek in de Indiase farmaceutische industrie, want als deze plannen werkelijkheid worden zullen de productiekosten en daarmee de prijs van medicijnen flink omhooggaan.

Het is nog steeds niet duidelijk wie de indiener van het voorstel was en de details zijn niet publiek gemaakt door de regering of door DCGI.

Cellulose is drie à vier keer zo duur als gelatine en volgens experts zullen deze extra kosten uiteindelijk voor rekening komen van de consument