Submarine Channel | Amsterdam

Bistro in Vitro is het eerste kweekvleesrestaurant ter wereld.

Voor het kweken van vlees worden uit de stamcellen van een levend dier in drie weken minuscule stukjes spierweefsel gekweekt en aan elkaar geplakt tot er een hamburgervorm ontstaat, of een gehaktbal, een worst of een kippenbout. Momenteel is het nog een omstreden bezigheid, omdat het proces inefficiënt zou zijn en buitengewoon kostbaar is. Maar de toekomst van kweekvlees lijkt onvermijdelijk.

De eerste kweekhamburger werd al in 2013 door de Nederlandse Mark Post in Londen gepresenteerd. Het stukje vlees, nu te zien in het Boerhaave Museum te Leiden, kostte bijna 3 ton (ruim 2 miljoen per kilo), die werden betaald met geld van Google-oprichter Sergey Brin.

Vorig jaar werd in de VS voor 35.000 euro per kilo de eerste kweekgehaktbal geproduceerd door Memphis Meats – een biotechpionier uit Silicon Valley. Het Israëlische bedrijfje Supermeat legt zich erop toe de eerste kweekkip te maken.

Sciencefictionrestaurant

Submarine Channel maakte in samenwerking met Next Nature Network een documentaire over te toekomst van vleesconsumptie. Bistro in Vitro is vormgegeven als restaurantwebsite, die u zelf kunt verkennen. Via onderstaande link komt u bij de filmpjes, korte interviews met experts en koks, sciencefictionvisualaties van future meat, en veel meer. Een inkijkje in het restaurant van de toekomst.