360 Magazine | Amsterdam

360 kiest een aantal door de buitenlandse pers beschreven concerten, voorstellingen, boeken, films en exposities die naar Nederland of België komen.

LITERATUUR – Bizarre wedloop door het Derde Rijk

Voorjaar 1945. Het Derde Rijk staat op instorten maar filmmaker Leni Riefenstal moet het nog zien gebeuren. Voor de dertiende keer zet Hitlers favoriete propagandiste de wedloop ‘Wir laufen für den Führer’ op touw. De deelnemers moeten in twintig dagen duizend kilometer afleggen, van Berchtesgaden naar Berlijn, dwars door het Duizendjarige Rijk. De winnaar wacht een exclusieve ontmoeting met Adolf Hitler, op diens verjaardag nog wel. En laat dat nou net een Joodse onderduiker zijn. Deze Harry Freudenthal, die meedoet onder de schuilnaam Paul Renner, maakt drie weken later de ontknoping van de Tweede Wereldoorlog mee in de bunker waar Hitler zich schuilhoudt en op de valreep in het huwelijk treedt met Eva Braun.

Overdreven? Een uit de hand gelopen grap? Peter Keglevic vindt van niet. Zo lang de feiten kloppen en de omstandigheden minutieus en waarheidsgetrouw worden weergegeven mag het verhaal best uit de bocht vliegen. Na twintig jaar research presenteerde de Oostenrijkse filmregisseur in september zijn boek Ich war Hitlers Trauzeuge (in november in het Nederlands uitgebracht als Hoe ik Hitlers getuige werd) en binnen de kortste keren sprak heel Duitsland erover. Critici beschouwen Keglevic’ literaire debuut als een schelmenroman waarin hilarische en ontroerende scènes elkaar voortdurend afwisselen. Of als alternatieve geschiedschrijving die qua sfeer doet denken aan de speelfilms Inglourious Bastards van Quentin Tarantino en La vita é bella van komiek Roberto Benigni. Historisch verantwoord en toch over the top. Uitstekend gedocumenteerd en tegelijkertijd volslagen absurd.

In Duitsland en Oostenrijk roept het boek dan ook extreme reacties op. Christian Mayer, recensent voor de Süddeutschen Zeiting, moest herhaaldelijk slikken en zat minstens zo vaak ‘luidkeels te schateren’ terwijl hij het bijna 600 pagina’s tellende boekwerk tot zich nam. Alexander Kluy spreekt in Buchkultur Österreich Spezial van een ‘opwindend debuut en een verbazingwekkende historische roman’. De meeste lezers kunnen niet wachten op de verfilming.

Hoe ik Hitlers getuige werd verschijnt op 9 november bij Thomas Rap.