The Washington Post   | Washington  D.C.

De Amerikaanse president Donald Trump ligt goed bij het conservatieve deel van de wetshandhavers in zijn land. Vooral een aantal sheriffs doet steeds meer van zich spreken.

Vorig jaar was sheriff Wayne Ivey uit Titusville op de verkiezingsavond zo zenuwachtig dat hij zich in zijn huis terugtrok en zijn iPad, met een kaart met de uitslag in elke staat erop, op een projectiescherm aansloot. Ging een staat naar Donald Trump, dan schreeuwde Ivey het uit van opwinding. Aan het einde van de avond drong het tot hem door: de kiezers hadden niet alleen voor Trump gekozen, ze hadden ook hun steun gegeven aan Iveys eigen politiek incorrecte, conservatieve beleid.

‘Trump bindt niet in,’ zei Ivey, sheriff van Brevard County, aan de oostkust van Florida. ‘Hij is niet bang om te zeggen waar het op staat, en precies dat hebben we nodig.’ Met zijn rode ‘Make America Great’petje prominent in zijn werkkamer behoort Ivey tot de golfdistrictsheriffs die zich gesterkt voelen door Trump en zijn beleid en zich opwerpen als voetsoldaten in de cultuur en politieke strijd in het land.

Van diepblauwe staten als Massachusetts en New York tot traditioneel conservatieve bolwerken in het zuiden en het Midwesten: plaatselijk gekozen sheriffs doen als vurige voorstanders van de president van zich spreken. Ze herkauwen ook diens boodschap, of die nu betrekking heeft op serieuze beleidsthema’s als immigratie of op schermutselingen met de National Football League (NFL) over spelers die knielen tijdens het volkslied.

Nu Trump met zijn tweets overal in het land steeds weer het gesprek van de dag is, kopiëren de sheriffs zijn dwarse politiek stijl. Daarmee jagen ze progressieve kiezers en juridisch experts op de kast, die bang zijn dat het rechtssysteem wordt uitgehold. Sommige sherrifs gaan zelfs tegen het ‘politiek correcte’ beleid van Democraten in en bedienen zich van retoriek die sommige inwoners tegen de borst stuit.

‘Meer dan in de afgelopen jaren durven wetshandhavers en sheriffs controversiële standpunten in te nemen over het opsluiten van mensen,’ zegt Daniel Medwed, hoogleraar recht en criminologie aan de Northeastern University in Boston. ‘Een president die er niet mee zit om dingen te zeggen die mensen in vorige regeringen niet durfden te zeggen, moedigt anderen aan hetzelfde te doen.’