VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

Strafpleiten

De berechting van Rode Khmer-kopstukken verloopt moeizaam.

Het schrikbewind van de Rode Khmer bestond uit een primitief soort communisme – denk aan speelfilm The Killing Fields – waarbij twee van de zeven miljoen Cambodjanen om het leven kwamen. De eerstverantwoordelijken voor deze genocide gingen lange tijd vrijuit; hun vervolging werd door Cambodjaanse politici met een Khmer-verleden tegengewerkt. Pas in 2004 werd op aandrang van de VN alsnog een tribunaal opgericht, maar zonder internationale status, want op Cambodjaans grondgebied en onder Cambodjaans recht, waarbij internationale advocaten en rechters in de minderheid waren. Bovendien mochten alleen de hoogste leiders worden vervolgd. Broeder Nummer 1 Pol Pot was al in 1998 overleden, in 2013 gevolgd door zijn zwager Ieng Sary, Broeder Nummer 3.

Vanaf 2004 sleepte het tribunaal zich voort. Tien jaar en 280 miljoen dollar verder werden Nuon Chea en Khieu Samphan, de Nummers 2 en 4, tot levenslang veroordeeld. 
In die door corruptie en overheidsbemoeienis getraineerde rechtspleging hadden ook twee Nederlandse advocaten een aandeel: Michiel Pestman en Victor Koppe. Ze werden in 2007 uitgenodigd om Nuon Chea te verdedigen. De VPRO-documentaire Defending Brother No2 volgt hen gedurende vier jaar in hun streven het Khmer-kopstuk te verdedigen voor het tribunaal. Wanneer Pestman gedesillusioneerd afhaakt, neemt Koppe het over. Hij verhuist naar Cambodja en wijdt zich volledig aan het bestuderen van de Cambodjaanse geschiedenis.

(Maarten van Bracht)