Roads & Kingdoms   | New York

In Oeganda, waar twee derde van de bevolking onder de 24 jaar is, leek het skateboarden een vliegende start te maken. Maar een hardnekkige vete houdt de ontluikende scene in haar greep.

Het oudste skatepark in Oost-Afrika ligt in een voormalig suikerrietveld in een stoffige uithoek van een sjofele wijk in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. Onder aan een heuvel, over zandweggetjes vol geulen en langs de vrouwen die fruit verkopen en kleren wassen, kom je bij een kleine, open plek waar een quarterpipe en betonnen ramps uit het zand steken.

Op een dinsdag is er een tiental mensen, van kleuters tot middelbare ouderen, aan het skateboarden of ze zitten vanaf de kant toe te kijken. Rookwolken van een hoop brandend vuil deinen over het park, terwijl de skaters grinds en flip tricks oefenen en Kendrick Lamar en The Notorious B.I.G. op de achtergrond spelen.

Het park is in 2005 gebouwd door Jackson Mubiru, een 34-jarige man met glanzende ogen die bekendstaat als de Godfather van het Oost-Afrikaanse skaten. Hij is opgegroeid in deze buurt, die Kitintale heet, woont nu dichtbij en houdt toezicht op het park. Na de opening zijn er overal in Tanzanië, Kenia en Rwanda van dit soort parken verrezen.

“Hier is het skateboarden in Oost-Afrika ontstaan,” zegt Mubiru trots