360 Magazine | Amsterdam

Ook zo lekker gegeten deze zomer? Het weer staat onoverwinnelijk op de eerste plaats als de vakantie moet worden beoordeeld, op de voet gevolgd door de kwaliteit van de plaatselijke cuisine. Zijn we doorgeslagen in de adoratie voor voedsel – brandstof die in de eerste plaats bedoeld is om in leven te blijven? Het is een ongemakkelijke vraag tussen de berichtgeving over spanningen tussen wereldmachten en aanslagen in naam van het kalifaat. En al is het zo, wat dan nog?

Interessanter is hoe trends en hypes razendsnel de wereld rondgaan. Werd tot voor kort nog overal tarwe gegeten, nu zijn we door een toename aan zelfgediagnosticeerde glutenintolerantie collectief aan de quinoa, bulgur, amarant of gerst.

Voedseladepten laten zich niet alleen beïnvloeden door pseudowetenschap met elk jaargetijde een andere uitkomst, ze bepalen de mode, simpelweg door het heel hard te roepen. Omdat vrijwel niemand immuun is voor wereldwijde trends, denken we oprecht dat sommige granen uit zijn en andere in, of dat het normaal is een café latte uit een avocadoschil te drinken. Om nog maar te zwijgen over de status die een zorgvuldig gekweekte meloen in Japan kan bereiken.

Over de oorsprong van hummus kan nog wel eens een parallelle oorlog uitbreken in het Midden-Oosten