360 Magazine | Amsterdam

Ook zo lekker gegeten deze zomer? Het weer staat onoverwinnelijk op de eerste plaats als de vakantie moet worden beoordeeld, op de voet gevolgd door de kwaliteit van de plaatselijke cuisine. Zijn we doorgeslagen in de adoratie voor voedsel – brandstof die in de eerste plaats bedoeld is om in leven te blijven? Het is een ongemakkelijke vraag tussen de berichtgeving over spanningen tussen wereldmachten en aanslagen in naam van het kalifaat. En al is het zo, wat dan nog?

Interessanter is hoe trends en hypes razendsnel de wereld rondgaan. Werd tot voor kort nog overal tarwe gegeten, nu zijn we door een toename aan zelfgediagnosticeerde glutenintolerantie collectief aan de quinoa, bulgur, amarant of gerst.

Voedseladepten laten zich niet alleen beïnvloeden door pseudowetenschap met elk jaargetijde een andere uitkomst, ze bepalen de mode, simpelweg door het heel hard te roepen. Omdat vrijwel niemand immuun is voor wereldwijde trends, denken we oprecht dat sommige granen uit zijn en andere in, of dat het normaal is een café latte uit een avocadoschil te drinken. Om nog maar te zwijgen over de status die een zorgvuldig gekweekte meloen in Japan kan bereiken.

Over de oorsprong van hummus kan nog wel eens een parallelle oorlog uitbreken in het Midden-Oosten

Over het algemeen zijn we vast allemaal heel blij met de globalisering van het eten. Al was het maar uit eigenbelang. Helemaal probleemloos is die globalisering van ons voedsel nou ook weer niet. Want ook hier stuit men op binnengrenzen. Voedsel mag dan een belangrijke verbroederende factor zijn, het staat blijkbaar ook voor identiteit, waar je juist weer van af moet blijven. Vertel me wat je eet, et cetera. Over de oorsprong van hummus kan nog wel eens een parallelle oorlog uitbreken in het Midden-Oosten. Italië heeft het openen van ‘buitenlandse’ of ‘etnische’ eethuizen verboden, om ‘onze cultuur’ te beschermen. Terwijl pasta oorspronkelijk uit China komt en tomaten uit Zuid-Amerika; allemaal bastaardproducten dus, die de Italiaanse keuken zo autentico maken. Nee, zegt de burgemeester van Florence, het heeft niks met xenofobie te maken, we willen alleen maar onze eigen cultuur beschermen. Ondertussen wordt aan de andere kant van de Oceaan een Midden-Oosters restaurant in Oakland met uitwerpselen besmeurd en moet een restaurant in Galveston sluiten omdat de eigenaar – een moslimimmigrant – onophoudelijk doodsbedreigingen krijgt.

Gelukkig is het Vreemdelingenlegioen er nog als het allemaal de spuigaten uitloopt. Vernieuwd, professioneel en weldoorvoed.

Auteur: Katrien Gottlieb
[email protected]

P.S. Gerecenseerd is deze editie komen te vervallen.