VPRO | Hilversum

Een selectie uit de buitenlandberichtgeving op televisie, radio en internet.

© Warner Bros

Europese islam

Jan Leyers tekent voor de reisserie Allah in Europa.

Hoe staat de islam in Europa ervoor? Ontstaat er zoiets als een Europese, verlichte versie van de islam, en zijn de moslims in Europa daar ontvankelijk voor? Met deze en andere vragen in het achterhoofd trekt de Vlaamse programmamaker Jan Leyers in de achtdelige reisserie Allah in Europa (Canvas/VPRO) over het continent. De reis voert van Sarajevo in Bosnië via Hongarije, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Scandinavië naar Brussel. Onderweg praat Leyers met zowel deskundigen als passanten op straat. Hij treft traditionele gelovigen en nieuwe bekeerlingen, liberale en orthodoxe moslims, imams en koranleraren en informeert naar hun verwachtingen, hoop en vrees.

De eerste aflevering start in Bosnië, waar de islam een vierhonderdjarige geschiedenis kent. In Sarajevo laat Leyers zich in een kapperszaak scheren en masseren door de eigenaar, een gesluierde kapster. Hij ontmoet twee zussen, de een gesluierd, de ander ongesluierd, maar beiden succesvolle modeontwerpers met een eigen studio. Ze willen niets liever dan als Europese moslims omarmd worden door de rest van Europa. In Srebrenica maakt Leyers kennis met een jonge imam wiens vader slachtoffer werd van de genocide van 1992. Hoe gaat hij om met wat er is gebeurd en hoe kijkt hij naar de toekomst? 
De burgeroorlog zorgde voor een religieuze heropleving bij de Bosnische moslims. Leyers ontmoet ook een marketingmanager bij een IT-bedrijf die lid is van een mystieke soefibroederschap in Sarajevo.

(Maarten van Bracht
)

Allah in Europa
Zondag 3 september, NPO 2, 20.15-21.10 uur