Die Welt | Hamburg

Deze maand wordt in Kaapstad het grootste museum van Afrika geopend. Het is opgericht door de voormalig directeur van Puma, Jochen Zeitz. Hij probeert zelfs het MoMa in New York naar de kroon te steken.

De enorme graansilo in de haven van Kaapstad is de laatste honderd jaar stukje bij beetje zijn glans kwijtgeraakt. Toen hij er pas stond was hij met zijn 57 meter het hoogste gebouw ten zuiden van de Sahara. Maar op het laatst stond het betonnen monster verloren tussen de spiegelende kantoorgebouwen, de dure jachten in de haven van Kaapstad en het succesvolste winkelcentrum van het continent, het Victoria & Alfred Waterfront. Een relict van het verleden, afgedankt en grauw.

Vier jaar geleden begon de metamorfose tot de grootste reclamezuil voor hedendaagse kunst in Afrika. Toen het dak was weggehaald, zagen de 116 betonnen schachten waar het gebouw uit bestaat er van bovenaf uit als een gigantische honingraat. Binnenin werd ooit graan opgeslagen, genoeg om duizenden mensen te voeden.

Nu wordt er kunst tentoongesteld. De wereldberoemde architect Thomas Heatherwick, die de Rolling Bridge in Londen ontwierp, maakte het gebouw vanbinnen leeg en creëerde een gigantisch atrium in de vorm van een graankorrel. Daaromheen kwam 9500 vierkante meter tentoonstellingsruimte, verdeeld over zes verdiepingen. Bovendien zijn er twee verdiepingen bestemd voor performances en kunsteducatie. Nu is het Zeitz Museum for Contemporary Art Africa (Zeitz MOCAA) eindelijk het Afrikaanse antwoord op het MoMa in New York en de Tate Modern in Londen. De internationale kunstwereld kan niet wachten op 22 september, de openingsdatum.

Cyrus Kabiru maakte deze bril van gerecycled materiaal.