El Watan | Algiers

Onveiligheid, vervuiling, seksuele intimidatie, hufterigheid en hoge prijzen… Vroeger gingen Algerijnse gezinnen een dagje naar het strand om zich te ontspannen, tegenwoordig is het een bron van stress.

‘Ik ga al vijftien jaar niet meer naar het strand in Algiers. De eerste tien jaar begonnen de stranden al achteruit te gaan. De laatste vijf jaar is de situatie enorm verslechterd. Het is echt jammer om te zien hoe slecht onze stranden eraan toe zijn. In plaats van de stranden schoon te houden worden ze gewoon vervuild.’ Voor Selma, een jonge Algerijnse van 25 jaar, is het uitgesloten dat ze in Algiers nog naar het strand gaat.

Met haar gezin brengt ze elke zomer haar vakantie door in Béjaïa [badplaats in het noordoosten van het land], waar de situatie niet zo ernstig is. ‘Daar heb je niet zo veel last van hufterigheid als in Algiers. Je zult daar nooit een auto op het strand geparkeerd zien staan, bijna in de zee! Je kunt er nog rustig gaan zwemmen. Vrouwen zijn vrij om te dragen wat ze willen en ze hoeven niet iemand bij zich te hebben om zich veilig te voelen,’ aldus Selma.

Sinds de officiële opening van het zomerseizoen wordt er veel gediscussieerd over de situatie op de stranden van de verschillende kustplaatsen en wordt er kritiek geuit door ontevreden badgasten. Yasmine, 28 jaar, vertelt over haar ervaring op het strand van Zéralda [westelijke buitenwijk van Algiers]: ‘Zodra je op de parking aankomt moet je betalen, ondanks een circulaire waarin staat dat dat officieel niet mag. Maar als je weigert te betalen, kunnen ze je auto vernielen. Als je op het strand komt, wordt je een parasol aangerekend, hetzelfde verhaal als bij de parkeerplaats.’ Toch heeft de wali [gouverneur] van Algiers, Abdelkader Zoukh, erop aangedrongen dat de toegang tot de stranden van de hoofdstad en tot de veertien parkings met in totaal 12.000 parkeerplaatsen geheel kosteloos is.

Ten oosten van Algiers zijn de badgasten van alle stranden verdwenen omdat het water vervuild is. Sommige pechvogels hebben er zelfs een huidziekte aan overgehouden. ‘Je kunt niet meer naar het Canadezenstrand of naar het strand van El-Kadous. Het is er smerig en je ziet zelfs rioolwater dat er geloosd wordt,’ aldus een plaatselijke bewoner.

Een ander negatief punt is de seksuele intimidatie van vrouwen. Hier wordt veel over geklaagd. Vrouwen kunnen niet alleen naar het strand, zwemmen zoals ze willen of dragen wat ze willen. Ze kunnen niet gaan zwemmen zonder te worden lastiggevallen. Als ze vergezeld worden door hun man, broer of vader, kan de situatie algauw uit de hand lopen, wat vaak ontaardt in ruzie of handtastelijkheden. ‘Op bijna geen van de stranden van Algiers kun je vrij gaan zwemmen. Je wordt altijd wel lastiggevallen door tuig. Om te vermijden dat het uit de hand loopt, blijf je maar onder je parasol zitten,’ zegt Yasmine. ‘Dan zie je wat een hufters Algerijnen zijn. Ik wil niet generaliseren, maar het geldt wel voor veel. Er zijn er die de muziek veel te hard zetten, met teksten die niet om aan te horen zijn als je met je gezin naar het strand gaat. Anderen begraven hun vuilnis onder het zand. Onze stranden zijn niet meer wat ze geweest zijn. Dan gaan we liever naar het zwembad. Het is duurder, maar je wordt er met rust gelaten.’

Toch werden volgens de wali van Algiers deze zomer meer dan zestienhonderd extra surveillerende agenten ingezet om erop toe te zien dat de stranden schoon worden gehouden. ‘Naast de 800 agenten van de burgerbescherming, worden 1650 extra agenten ingezet om de stranden van de hoofdstad in de zomer van 2017 schoon te houden en te surveilleren’, zo kondigde hij aan.