Tempo | Jakarta

De Indonesische hoofdstad Jakarta bezwijkt bijkans aan overbevolking, files, overstromingen en milieuvervuiling. Dus gaan er stemmen op om de hoofdstad te verplaatsen naar Palangkaraya, in het midden van het land.

JA

Bij elke regeringswisseling verschijnt de verplaatsing van de hoofdstad op de agenda, of wordt het onderwerp ervan geschrapt. Dat is al zo sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid [in 1945]. De eerste president van Indonesië, Soekarno, vond Jakarta al geen geschikte locatie voor de hoofdstad van de republiek. Maar alle door hem en zijn opvolgers voorgestelde alternatieve hoofdsteden zijn het niet geworden.

Verschillende organisaties blijven erop wijzen dat het hard nodig is om de hoofdstad naar een andere plek te verhuizen. Walhi [de belangrijkste en invloedrijkste Indonesische milieuorganisatie] voorspelt bijvoorbeeld dat Jakarta, als de provinciale regering geen milieumaatregelen treft, in 2030 onder water komt te staan. Het nationaal planbureau (Bappenas) vindt dat de hoofdstad verplaatst moet worden omdat steeds meer mensen voor hun werk tussen Jakarta en de voorsteden of satellietsteden heen en weer reizen. Deze twee miljoen forensen verbruiken jaarlijks minstens 6,5 miljard liter benzine, een enorme verspilling van brandstof.
In 2010 woonden volgens Bappenas 30 van de 240 miljoen Indonesiërs in Groot-Jakarta, op slechts 1500 vierkante kilometer. Vijftien procent van de Indonesische bevolking woont dus op minder dan één procent van het grondgebied.

Palangkaraya wordt omringd door bossen en meren, ligt niet in de buurt van vulkanen of aan de kust, waardoor zij volgens Bappenas weinig van natuurrampen te duchten heeft