The Guardian   | Londen

De zelfrijdende auto lijkt niet te stoppen, maar deskundigen betwijfelen of het voertuig ooit de weg kan delen met fietsers.

Kunnen fietsers en zelfrijdende auto’s ooit vreedzaam naast elkaar bestaan?

De zelfrijdende auto lijkt niet te stoppen – behalve natuurlijk door ervoor te springen, want dan kan hij niet anders dan remmen. Zal deze netelige kwestie uiteindelijk leiden tot het doemscenario van gescheiden wegen door de stad?

Stel je eens voor dat je in 2035 door de stad fietst. Je bent laat voor een afspraak, maar de weg die je moet oversteken is sinds kort ‘alleen toegankelijk voor zelfrijdend verkeer’. De ene na de andere auto zonder bestuurder zoeft voorbij, met slechts enkele centimeters tussenruimte. Je kunt je er niet tussendoor wurmen, want de weg is verboden voor fietsers en voetgangers uit angst dat die het zelfrijdende verkeer ophouden. Je zult op zoek moeten naar een omweg.

Maar de tijd dringt. Probeer je over de afzetting heen te komen en zigzaggend tussen het verkeer door te schieten? Terwijl je staat te wachten, zie je een groepje kinderen in een zijstraat die toegankelijk is voor alle verkeer. Zij rennen tussen de zelfsturende cabines door, die als een gek moeten remmen. Het is een populair tijdverdrijf.

Fietsen, klein en wendbaar als die zijn, vormen een unieke uitdaging. Zelfrijdende auto’s hebben zelfs moeite om vast te stellen wat de voor- en de achterkant is