The New York Times | New York

De Belgische hoofdstad Brussel staat niet direct bekend als een swingende plek. Maar daar denkt _
The New York Times_ anders over. Na eerdere juichende stukken over de bruisende kunstscene, zet de krant nu de hipste hotspots op een rij.

‘Er is hier letterlijk niets te doen,’ zei de Engelse muzikant Noel Gallagher ooit over Brussel. Hij was niet de eerste die het zei. In Europa staat de Belgische hoofdstad nou niet bepaald bekend als een swingende plek. Maar Gallagher – en velen van ons – zouden zich toch eens wat beter in Brussel moeten verdiepen. Gallagher heeft duidelijk geen kans gezien om naar de street art te kijken, of naar de kunst in de vele nieuwe artistieke hotspots in de stad. Of om op zoek te gaan naar vintage spullen in de vele retro- en antiekzaakjes. Of om de innovatieve gerechten te proeven in de neo-Belgische restaurants, of de Belgische fusionrestaurants. Of om in een van de hippe bars een verfijnde cocktail achterover te slaan. De terroristische aanslagen in Parijs van november 2015 – die waren beraamd in Brussel – en de zelfmoordaanslagen vorig jaar op het vliegveld en in de metro van Brussel, zijn een tragedie voor de stad. Maar Brussel is veerkrachtig.

VRIJDAG

➊ 16:00 uur. Coole kitsch

New York heeft het Vrijheidsbeeld, Parijs heeft de Eiffeltoren en Brussel gaat prat op een torenhoge, zilverkleurige constructie, een atoom dat 165 miljard keer is uitvergroot – het Atomium. Deze bijna honderd meter hoge constructie van bollen en buizen is kitscherig, maar toch cool – al helemaal wanneer je van het uitzicht geniet in het retrofuturistische café bovenin. Meer fascinerende overblijfselen uit de twintigste eeuw zijn te vinden in het belendende Art and Design Atomium Museum (ADAM), dat in 2015 de deuren heeft geopend. Via de ingang – ontworpen door de Franse architect Jean Nouvel – betreedt je het Plasticarium, met een uitgebreide, vaste collectie van zo’n tweeduizend suikerstokkleurige gebruiksartikelen, huishoudelijke apparaten, meubelen en kunstwerken. Van bubble chairs tot een nagebouwde discotheek uit de jaren zestig – het is een adembenemende tijdreismachine-annex-designvitrine. Een gecombineerd toegangskaartje voor het Atomium en ADAM kost 17 euro.

➋ 18:00 uur VIP-behandeling
Het Palais des Beaux-Arts (ook wel BOZAR genoemd), ontworpen door de beroemde Belgische architect Victor Horta, staat vooral bekend om de internationale kunsttentoonstellingen, films en concerten. Tegenwoordig is het ook een gastronomisch hoogtepunt, dankzij de Bozar Brasserie, die vorig jaar zijn eerste Michelinster heeft gekregen. In het art-deco-interieur bereidt chef-kok Karen Torosyan een continu veranderend menu van meerdere gangen (vanaf 49 euro). Daarnaast is er een à la carte-menu met neo-Belgische gerechten van het seizoen. De patés in broodkruim zijn er in verschillende variëteiten, zoals eend, gans en zwijn, en worden geserveerd met een spiraal van kleurrijke groenten, zoals wortelen en bieten. Er staat een slow cooked stoofschotel van konijn op het menu, en ook zijn er involtini-achtige gehaktrolletjes met een citrussaus van Kriek-kersenbier. Voor drie gangen ben je zo’n 90 euro per persoon kwijt.

➌ 20:00 uur. Curieuze remedies
Kun je nuchterheid als een ziekte zien? Zo ja, dan schrijft La Pharmacie Anglaise (De Engelse Apotheek) een recept uit in een omgeving die het beeld oproept van de negentiende-eeuwse salon van een liederlijke Engelse lord. De cocktailbar, met houten lambriseringen, is ingericht met oosterse tapijten, leunstoelen, antieke laboratoriumspullen en – nogal in het oog springende – beenderen, kaken en glazen potten met knaagdieren, reptielen en andere schepselen op sterk water. Achter de bar wordt een meer appetijtelijke tak van wetenschap bedreven, door barmannen die cocktails samenstellen, zoals Sunny G&T (Hendrick’s gin, hibiscuskomkommerlikeur en tonic; 14 euro) en Honeymoon (whisky, peer-honinglikeur, Amaro Montenegro en een walnotenbitter; 14 euro).