Kurdistan24   | Erbil  

Volgens de website Kurdistan24 kan een ja-stem leiden tot stabiliteit in de regio.

Na een eeuw van stateloosheid maken de Koerden zich deze maand op om zich in een historisch referendum uit te spreken over een onafhankelijk Koerdistan. Velen waarschuwen de Koerden dat ze hiermee voor instabiliteit zullen zorgen en dat hun tijd nog niet is gekomen. Het tegendeel is echter het geval: Koerdische onafhankelijkheid kan om verschillende redenen de stabiliteit bevorderen, zowel in Irak als in de rest van het Midden-Oosten.

In de eerste plaats is het vanuit een Turks, Arabisch of Perzisch perspectief moeilijk te begrijpen dat de Koerden historisch onrecht is aangedaan door hun een staat te onthouden en hen te veroordelen tot decennia van onderdrukking als minderheid. Zolang de Koerden de grootste natie zonder staat blijven, zullen ze nooit in rustig vaarwater komen.

Daarnaast zal het Midden-Oosten altijd rusteloos blijven en een haard van instabiliteit, zolang een van zijn grote dilemma’s onopgelost blijft. Vasthouden aan de mythe dat de kunstmatige grenzen van Irak en van andere landen in de regio onaantastbaar zijn, is een ontkenning van het gegeven dat deze willekeurige grenzen de werkelijke bron van het conflict vormen in het huidige Midden-Oosten.

Instabiliteit voorkomen

Sinds zijn oprichting heeft Irak de grootste moeite gehad om enig gevoel van eenheid te kweken. Afgezien van de sektarische problematiek is een van de oorzaken van de instabiliteit in Irak de weigering van de Koerdische bevolking om zich te onderwerpen aan de Arabische heerschappij of aan een regering in Bagdad. De Koerden hebben wellicht een hoge prijs betaald voor deze trotse houding, maar hun identiteit was nu eenmaal niet te koop.

‘Wij zijn nu een verenigd land,’ zo verklaarde de Iraakse premier Haider al-Abadi onlangs. Met dergelijke uitspraken gaan de autoriteiten in Bagdad voorbij aan decennia van onderdrukking van de Koerden, en aan de instabiliteit die daaruit voortvloeit.

Zolang Koerdistan door Iraakse grenzen wordt ingeperkt, blijven de verhoudingen explosief en zullen de door Arabische onderdrukking veroorzaakte wonden nooit helen. Een onafhankelijke Koerdische staat zou juist een nieuw begin kunnen betekenen voor Irak.

Volgens de president van de regio Koerdistan, Massoud Barzani, leidt uitstel van onafhankelijkheid enkel tot grotere instabiliteit. ‘We hebben bewezen dat we een stabiliserende factor zijn,’ zei hij. ‘Het referendum is een middel om toekomstige instabiliteit te voorkomen.’