Rudaw  | Erbil  

Massoud Barzani, president van Iraaks-Koerdistan, is de aanjager van de volksraadpleging. Hij vertegenwoordigt de wil van het volk, meent de Koerdische journalist Ayub Nuri.

Hoewel er al veel is geschreven over het Koerdische referendum, zijn er weinig woorden vuil gemaakt aan de man achter dit project en aan waar hij voor staat. Het is waar dat de hele Koerdische natie van onafhankelijkheid droomt, maar Massoud Barzani, president van de regio Koerdistan, is de man aan het roer en het publieke gezicht van de onafhankelijkheidscampagne.

Ik weet dat het onafhankelijkheidsstreven aan overtuigingskracht zou winnen als het om een volk zou blijven draaien in plaats van om één man. Maar het is nu eenmaal een feit dat Barzani een Koerdische leider is die zich al vele jaren sterk heeft gemaakt voor een referendum en voor onafhankelijkheid, zeker sinds Bagdad steeds meer neigt naar een autoritair en militair bewind.

Wie vreest dat een Koerdische staat enkel een zaak is van Barzani zelf, kan geruststelling vinden in de woorden van John F. Kennedy: ‘De overwinning heeft duizend vaders.’ Een Koerdische staat zal er voor iedereen zijn, in het bijzonder voor onze toekomstige generaties.