Saqartvelo da Msoflio   | Tbilisi

Mikheil Saakashvili, ex-president van Georgië en later gouverneur van de Oekraïense regio Odessa, verloor eind juni zijn Oekraïense staatsburgerschap. Maar zelfs stateloos droomt hij van een comeback.

Mikheil Saakashvili is stateloos. Hij bezit geen enkele nationaliteit meer. Een soort Karl Marx, die geboren was in Pruisen maar stateloos werd vanwege zijn politieke ideeën. Het ontnemen van de nationaliteit van een politicus komt in de eenentwintigste eeuw maar zelden voor. Maar Saakashvili heeft tot tweemaal toe met een dergelijk schandaal te maken gehad: in 2011, toen hij zijn belangrijkste opponent Bidzina Ivanishvili het Georgische staatsburgerschap ontnam, en in 2017, toen hemzelf het Oekraïense staatsburgerschap werd ontnomen door de autoriteiten in Kiev, op het moment dat hij onderweg was naar de Verenigde Staten. Een soort Tom Hanks in de film The Terminal, die een stateloze speelt die wordt vastgehouden op een Amerikaanse luchthaven.

Wees niet bang: de oude Amerikaanse vrienden van Saakashvili zullen een oplossing voor hem vinden, ook al zitten ze een beetje met hem in hun maag. Hij zal heus niet op een luchthaven hoeven te bivakkeren. Maar hij zal wel ingewikkelde procedures moeten ondergaan, Het is niet uitgesloten dat hem zijn Oekraïense nationaliteit, verkregen in mei 2015, zal worden teruggegeven, al doet het betreurenswaardige gebrek aan onafhankelijkheid van de Oekraïense justitie vrezen dat zoiets nog wel even op zich zal laten wachten. Officieel heeft hij zijn Oekraïense nationaliteit verloren (nadat hij in december 2015 afstand had gedaan van zijn Georgische nationaliteit) omdat hij foute informatie zou hebben verstrekt bij het invullen van een formulier: hij had inderdaad ‘verzuimd’ daarop te vermelden dat de Georgische justitie in 2014 een bevel tot voorlopige hechtenis tegen hem had uitgevaardigd. Saakashvili heeft kortgeleden verklaard dat het formulier vervalst is.

Blijft het feit dat zowel het verlenen van de Oekraïense nationaliteit (door de Oekraïense president Porosjenko, zijn vriend van de universiteit) als het ontnemen ervan een politieke achtergrond heeft. Kiev kan onmogelijk niet op de hoogte zijn van de juridische verwikkelingen van de ex-president in Georgië, waar hem elf jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt op grond van vier aanklachten. De aanhangers van Saakashvili, die de Oekraïense president eerst hemelhoog prezen, komen nu woorden tekort om degene die hun leider internationaal dakloos heeft gemaakt zwart te maken.