360 Magazine | Amsterdam

270 uur gespreksstof in 130 optredens door 250 genodigden uit 40 landen: het Italiaanse weekblad Internazionale, de grote en sterke broer van 360, liet ook dit weekend con i giornalisti 
di tutto il mondo weer zien hoeveel belangstelling er bestaat voor wat zich buiten ieders stadspoort afspeelt.

In de middeleeuwse vesting Ferrara slingert de eindeloze rij voor gratis coupons als een gordel van hoop over het eeuwenoude plaveisel. Hoop, omdat hier het hedendaagse Grote Eigen Gelijk niet lijkt te bestaan, en omdat de onverdraagzaamheid, die is opgebouwd uit vooroordelen ‘die afhankelijk van de omstandigheden kunnen worden gemanipuleerd’, hier ver te zoeken is.

Weinig aannames houden namelijk stand in discussies waarin men echt bereid is te luisteren naar een ander perspectief, 
zo blijkt uit bijna alle openbare ontmoetingen tussen de journalisten en schrijvers die vanuit de hele wereld naar Ferrara zijn gekomen. Luister naar de Zuid-Koreaanse romancier Kim Young-ha, en het van-horen-zeggen-en-schrijven-beeld van ‘rocketman’ Kim Jong-un kapseist. Niet dat die nu meteen een Nobelprijs verdient, maar in ieder geval tempert Kim Young-ha de westerse angst voor het roekeloze gedrag van de Noord-Koreaanse dictator. In een kristalhelder debat tussen de schrijver, de zeer deskundige correspondent in Zuid-Korea Anna Fifield (The Washington Post) en Chang Kyung-sup, professor aan de Universiteit van Seoul, wordt alweer duidelijk dat we – of beter gezegd: dat de Zuid-Koreanen – allereerst bang moeten zijn voor de irrationaliteit van één man: de huidige president van de Verenigde Staten (lees ook het interview met Hilary Clinton).

Het is een weekeinde van essentiële inzichten, waarna het nogmaals zo klaar als een klontje is dat er geen onomstotelijke waarheid bestaat

Het is een weekeinde van essentiële inzichten, waarna het nogmaals zo klaar als een klontje is dat er geen onomstotelijke waarheid bestaat. Waar in Noord-Korea gedachten en personen ondergeschikt gemaakt worden aan de collectiviteit, koesteren wij de onnoemelijke waarde van het individuele denken en daarmee van individuele verantwoordelijkheid. Gezegend zijn wij dan ook met het recht de eigen instituties en beleidskeuzes – openbaar of confidentieel – uit te dagen en te bekritiseren, de essentie van een democratie. Lees het interview met voormalig systeembeheerder Edward Snowden, die een boekje opendeed over de omstreden praktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, en geef hem eens ongelijk als hij zegt dat we de nieuwe politiek van angst moeten leren eten, zodat we hem vervolgens kunnen omzetten in een energie die de samenleving ten goede komt, in plaats van haar bang te maken en te verzwakken.

Auteur: Katrien Gottlieb
[email protected]

Beeld: © Studio Vonq