360 Magazine | Amsterdam

Elf jaar na zijn Oscarwinnende klimaatfilm An Inconvenient Truth heeft Al Gore een opvolger uitgebracht. Moeten we die gaan zien?

JA

Afgelopen jaar was het grootste nieuws op klimaatgebied ongetwijfeld het besluit van de VS om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Daarmee lijkt de timing van An Inconvenient Sequel: Truth to Power misschien wat ongelukkig. Is de opvolger van het Oscarwinnende An Inconvenient Truth immers niet meteen alweer achterhaald? Maar de onverwacht bevlogen film overtuigt je juist van het tegendeel. In tegenstelling tot wat sommige leiders beweren is de urgentie om in actie te komen alleen maar gegroeid en zijn de mogelijkheden om een verschil te maken alleen maar toegenomen.

Waar Gores eerste documentaire een verfilming was van zijn reizende wetenschappelijke diavoorstelling, is het vervolg een klassieke cinéma verité-film. De filmmakers hebben Gore maandenlang op de voet gevolgd. Hoewel zijn onvermoeibare strijd hem de 
Nobelprijs voor de Vrede heeft opgeleverd, kent Gore vele tegenstanders. Sequel begint met een aantal illustratieve geluidsfragmenten, waarin hij onder andere door commentator Glenn Beck wordt vergeleken met Joseph Goebbels, de naziminister van Propaganda, en we zien Gore in 2007 in de Senaat zijn uiterste best doen door te dringen tot klimaatontkenner Jim Inhofe.

De film overstelpt je, net zoals zijn voorganger, met feiten, waarvan sommige hoopvol stemmen – de groeiende investeringen in zonne- en windenergie – en andere, zoals de stijging van de CO2-uitstoot, juist somber.

In tegenstelling tot wat sommige leiders beweren is de urgentie om in actie te komen alleen maar gegroeid en zijn de mogelijkheden om een verschil te maken alleen maar toegenomen